Two stage exam: leren tijdens de toets

De University of British Colombia ontwikkelde een innovatie manier van toetsen: het two stage exam. Het idee is simpel: studenten maken eerst individueel de toets en leveren die in. Vervolgens vormen ze groepjes van 4 studenten, waarin ze gezamenlijk dezelfde toets nog eens maken. Tijdens het groepswerk ontstaan inhoudelijke discussies tussen studenten, geven ze elkaar feedback en zien ze alternatieve aanpakken van medestudenten. Resultaat: studenten vinden dit een waardevolle leerervaring en onthouden de stof na de toets beter. Het cijfer wordt gebaseerd op de scores op beide toetsen, met het zwaartepunt op de score op de individuele toets.

Is je interesse gewekt? Bekijk dan het filmpje waarin de methode wordt uitgelegd en een student vertelt over haar ervaringen. Of lees meer over de methode in de korte toelichting die werd opgesteld door de bedenkers.

Advertenties

2 gedachtes over “Two stage exam: leren tijdens de toets

  1. In de 90’er jaren van de vorige eeuw verzorgde ik hbo-cursussen communicatievaardigheden. Daartoe behoorde ook correspondentietechnieken. Studenten maakten ter afsluiting van een cursus in groepen van vier een toets, waarin zij gezamenlijk een bezwaarschrift, een klachtenbrief of iets dergelijks opleverden. Daartoe kregen zij een casus voorgelegd, die zij eerst individueel bestudeerden en analyseerden. Daarna bespraken zij de uit te voeren opdracht en gingen gezamenlijk aan de slag. Tot slot van de sessie leverde elk groepje hun eindproduct op waarover zij binnen de groep consensus hadden bereikt.
    Het was genieten om te zien dat studenten zulke felle inhoudelijke discussies voerden dat zij letterlijk tentamen stónden te maken. In die tijd gaf ik een groepscijfer, dat vervolgens elke individuele student op zijn cijferlijst kreeg. Terugkijkend zou je kunnen zeggen dat dit een voorloper was van het beschreven two stage exam: beperkt tot de second stage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s